Scherp blijven in commercie!

Groei móet en is zelfs mogelijk ondanks de uitdagingen in de markt. De grote vraag blijft waarom de klant bij een ander koopt en niet altijd bij jou. Laten we eerlijk zijn, ondanks dat we best goed zijn in commercie, blijven veel kansen voor open doel onbenut.

Om van klanten fans te maken en kansen te benutten heb je wel het beste salesplan nodig. Hoe lekker zou het voelen wanneer er dan antwoord komt op de vraag: welke 3 zaken moet je oppakken om met een aangescherpt sales plan in de 2e helft met veel plezier alsnog het verschil te gaan maken en alle kansen voor open doel te gaan benutten?

Naast het hebben van een scherp salesplan, vallen er in online en offline commercie ook aankomend jaar een hoop zaken aan te pakken. Hieronder zet ik een aantal van die zaken voor je op een rij. Bedenk wel dat wanneer de concurrent deze dingen slimmer uitvoert, jij verliest. Onderschat het niet, want het gaat harder dan je denkt! Weet ook dat je in sales eenvoudig grote stappen kan zetten. Het een kwestie van simpelweg slimmer werken als één team.

Een paar commerciële richtingen voor het komende jaar

  1. Filosofie: het hebben van een heldere en voor iedereen begrijpelijke commerciële filosofie. Dus geen wazige ‘why’ waarmee niemand zich kan vereenzelvigen.
  2. Altijd meetbaar meerwaarde leveren op de ambities van klanten, en dat meer en beter doen dan de concurrentie. Zo blijft de klant ook structureel blij en ervan overtuigd dat jij de beste bent.
  3. Klant ambities in kaart: echt tot in de details weten wat de ambities zijn van je (toekomstige) klanten. In B2B zijn niet alleen de zakelijke, maar ook de persoonlijke ambities van belang.
  4. Klant Ambitie Dossier: beschikken over een portfolio die de totale ambitie van de klant faciliteert. Hiermee bied je de klant een droomoplossing die vaak verder gaat dan alleen je eigen producten.
  5. Partner netwerk: Met welke partners werk jij structureel samen om klant ambities te realiseren? Dit maakt jou tot een trusted advisor en strategisch partner.
  6. Droomklantenlijst: je ultieme droomklanten kennen en ook alleen voor hen willen werken. Dus niet alles voor iedereen willen doen, met alle gevolgen van dien.
  7. Magische momenten creëren: van ieder klantcontact, online en offline, het leukste moment van de week maken. Met de grootste impact op ambitie van je klant.
  8. Sales en marketing, dit creatieve team zoekt elkaar dagelijks op om nog beter te worden in alle klantcontacten. Zo’n team wil verrassen en heeft een duidelijke visie op hoe je een feestje maakt van alle klantcontacten.
  9. Social selling als business generator: 20% van je leads genereer je via social media. Met je mobiel heb je met LinkedIn al het grootste netwerk elke dag in je broekzak. Dit spel beheersen door als één team structureel online relevant te zijn, is voor komende jaren een voorwaarde.
  10. Fan4Fan principe: klanten geen klanten meer noemen maar ‘leden’. Leden blijven langer, zijn loyaal, stellen continu vragen. Wat zou het betekenen als leden jaarlijks twee nieuwe leden introduceren?
  11. Executie als onderscheidend vermogen: wat doe je in de dagelijkse uitvoering waardoor je echt onderscheidend bent van de concurrentie? Die  kleine pragmatische dingen die je als team hetzelfde doet, en waarmee je structureel het verschil maakt. Denk hierbij aan een bijzondere processtap, zoals een excessieve voorbereiding voor elk klantcontact.
  12. Een management team van inspiratievolle managers: leiders die de hoogste organische groei van de teams weten te bewerkstellingen. Zij zorgen ervoor dat hun medewerkers binnen het bedrijf de mooiste tijd van hun leven hebben. Zo wordt een organisatie een magneet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *